Ta ett sabbatsår från ditt ordinarie jobb som läkare

Visste du att det är möjligt att ta ett sabbatsår från ditt ordinarie jobb som läkare? Ett sabbatsår innebär att du tar ledigt från ditt fasta jobb under en längre tid. Till exempel kan du välja att ta tjänstledigt från din ordinarie anställning för att studera eller starta ett företag. Men du kan även göra detta för att resa runt och utforska världen eller bara ladda upp dina batterier under en tid.

Även om det kallas för ett sabbatsår behöver det inte nödvändigtvis röra sig om just ett år. Du kan även välja att ta ledigt under en månad för att testa på något annat under ett tag. Dessutom kan du välja att antingen ha ett annat betalt arbete under denna tid eller leva på dina besparingar under sabbatsåret. Det viktiga är att du har ett jobb att återvända till när du sedan bestämmer för att komma tillbaka igen. Att ta på dig tillfälliga jobb som läkare via ett bemanningsföretag under ledigheten från ditt ordinarie jobb kan vara en bra möjlighet.

Två stora fördelar med att ta jobb som läkare via ett bemanningsföretag

Genom att jobba för ett bemanningsföretag som konsultläkare under ditt sabbatsår kan du tjäna lite mer pengar, resa och ladda batterierna. Därmed får du möjlighet att återhämta dig från en utbrändhet eller förhindra att du blir utbränd i första läget. Några exempel på fördelarna med denna lösning är att:

  • Du får tid att återhämta dig. När du tar på dig jobb som läkare via ett bemanningsföretag kan du ta ett sabbatsår från ditt ordinarie arbete. Detta kan du till exempel vilja göra för att stressa ner lite grann och förhindra att du går in i väggen av all stress och press. Till exempel kan du ta ledigt ett par månader för att få till stånd ett miljöombyte där du jobbar någon helt annanstans.
  • Du får möjlighet att resa. Vissa bemanningsföretag har uppdrag på andra, spännande platser i Sverige såväl som i vissa länder utomlands. Så genom att bli konsultläkare kan du ofta få möjlighet att resa lite mer i ditt arbete. Därmed kan du även på detta sätt få lite mer omväxling i karriären.

Så används en foam-roller

Så används en foam-roller

En foam-roller är en rulle gjord av ett slags skummaterial – den kan vara både ihålig och fylld och används i samband med träning och rehabilitering. Man kan säga att det är ett slags verktyg för att kunna ge sig själv och sina muskler en skön massage men man kan även använda den som ett rent träningsredskap. Nedan kan du läsa mer om hur en foam-roller används, och varför och vi rekommenderar även ett besök på fitnessfrank.com.

Foam-roller för smärtlindring och rehabilitering

En foam-roller används i första hand för att lätta upp spända muskler efter träning eller om man av någon anledning är spänd och har ont i kroppen. Man skulle kunna lika redskapet vid en kavel som ”kavlar ut” musklerna med hjälp av ens egen kroppstyngd. Man kan kan mjuka upp flera olika delar av kroppen med hjälp av en foam-roller, bland annat:

  • Rygg
  • Höfter
  • Vader
  • Lår

Det vanligaste området är ryggen och för att ta ett exempel på hur rullen används, så lägger man den på golvet och där efter lägger man sig själva över den – i det här fallet under ryggen. Redan för man en gungande rörelse fram och tillbaka så att rullen rullar längs ryggen. Det är både enkelt, skonsamt och skönt och man kan använda den varje dag om man så vill.

Bra träningsredskap

Man kan även använda sin foam-roller under ett träningspass – till exempel genom att lägga fötterna på den medans man gör armhävningar. En annan bra övning där man kan ha sin skumrulle till hjälp är vid magträning – både när man gör situ ps och plankan. Dom flesta rullarna tål vatten och kan därmed användas även vid vattengympa. Det är alltså ett bra redskap för den som vill variera sin träning och nå nya resultat på ett väldigt enkelt sätt.

Köpa foam-roller

Den som funderar på att köpa en foam-roller bör veta att det finns olika modeller. Som tidigare nämnt finns både fyllda och ihåliga men det finns även andra egenskaper som kan skilja olika rullar åt. Dom finns till exempel med olika hårdhet samt att en del har små piggar och andra är mer eller mindre släta. För att veta vad som passar bäst för en själv är ett bra tips att rådfråga i en butik som har flera modeller i sitt sortiment.

Frågor och svar om hälsokontroller

Här presenteras de vanligaste frågorna och svaren som kliniker i Stockholm presenterar på sina webbplatser om hälsokontroller.

Behöver tidsbokning ske?
Det vanligaste är att tidsbokning behöver ske för hälsokontroll. Däremot finns vissa provtagningsställen i Stockholm som har drop-in. Det handlar däremot då enbart om blodprov och enklare provtagningar som sedan skickas på analys. Är det en stor hälsokontroll måste däremot alltid tid bokas.

Ska jag tänka på något inför hälsokontrollen?
Du får inte vara förkyld eller ha annan sjukdom. Dessutom ska du vara fastande och därmed inte ätit något under dagen.

Vad kostar det?
Det finns hälsokontroller i Stockholm som kostar ca 2000 kr men även de som kostar det tredubbla. Priset beror främst på vad som ingår i kontrollen. Är det enbart en blodprovsanalys eller även en omfattande MR-röntgen (används för att kontrollera cancer)? Prisbilden är ungefär lika över de kontrollerade klinikerna i Stockholm. Detta förutsatt att det är samma undersökning som sker.

Jag tror jag har en sjukdom – kan hälsokontrollen vara bra då?
Nej, om du anar att du har en sjukdom ska hälsocentralen kontaktas. Då kan en läkare genomföra en grundlig undersökning och bedöma eventuella behandlingar. En hälsokontroll ska snarare ses som förebyggande eller kontrollerande åtgärd. Inte för att få fram vilka behandlingar som ska sättas in.

Kan jag få ett intyg på att jag är frisk?
Här ges något olika svar mellan de olika klinikerna. Men generellt går det att få ett intyg på de prover som tagits. Däremot skrivs inte något specifikt intyg för vissa speciella användningsområden.

Hur ofta bör jag gå på hälsokontroll?
På vårdguiden Region Stockholm går det att läsa att man kan ”någon gång göra en hälsokontroll”. Vårdguiden är däremot tydliga med att påpeka att sjukdomar inte speciellt ofta upptäcks via dessa kontroller. Men trots detta att det finns vissa fördelar. Vid en kontroll kan man passa på att berätta om fysiska problem, göra en hälsodeklaration och få tips hur man kan förbättra sin allmänhälsa. Dessutom kan det vara en trygghet om man går och funderar eller oroar sig för något. Det kan därmed både bli en fysisk och psykisk hälsokontroll och ett avstamp för kommande års hälsa.

Boka hälsokontroll i Stockholm.

Frontmonterad cykelsits för de minsta

När man skall börja cykla med barn, är det viktigt att man känner sig trygg. Därför är det ofta en bra idé att investera i en cykelsits som håller måttet. Många av de äldre varianterna fyller ännu funktionen. Samtidigt har det skett en hel del vad gäller säkerhet och funktionalitet. Dagens cykelsitsar för barn är säkra och testade. I kombination med en bra cykel får man utmärkt säkerhet. Ett av de val man ställs inför när man skall välja cykelsits är om man vill ha en traditionell cykelsits som monteras bak på cykeln, eller om man hellre vill ha en frontmonterad cykelsits. Det finns en rad skillnader mellan dessa, även om säkerhetsaspekten är densamma oavsett vad man väljer.

Att ha en frontmonterad cykelsits innebär att man delar barnets utsikt. Det kan göra cyklingen roligare och man har samtidigt full uppsikt över barnet. I och med att man är nära varandra kan detta också upplevas tryggare för barn såväl som för den vuxne. Någonting man kan ha med sig i tankarna när man tittar på cykelsits är att dessa ofta klarar en något mindre maxvikt. Vill man ha en cykelsits som är mer robust och som kan bära mer vikt, kan man titta på traditionella alternativ istället.

Från vilken ålder?

Någonting som hela tiden diskuteras är hur snabbt man kan börja använda sig av en frontmonterad cykelsits. Faktum är att det inte finns någon satt gräns för detta. Viktigast är att barnet kan sitta själv och att det har en balans. Ofta är detta någonstans omkring 9 månaders ålder. Tänk dock på att utvecklingen sker olika för varje barn och att man får känna sig för. Vill man börja cykla tidigare med sina barn kan man titta på en cykelvagn som ett alternativ till cykelsitsen. Vissa av de frontmonterade cykelsitsar som finns tillgängliga, går också att använda relativt tidigt.

Som alltid när man skall cykla är det viktigt att man har noga koll på sin utrustning. Det innebär att reflexer, bromsar och ringklocka skall kontrolleras ordentligt. Att gå igenom cykelns funktion är ett billigt och bra sätt att säkerställa att det inte kommer jobbiga överraskningar under turen.

Klä dig rätt för säsongen

Allt fler svenskar ägnar sig åt jakt och många undrar vad man ska tänka på när man handlar jaktkläder och vart det största urvalet av jaktkläder finns. En jaktdag kan bli helt förstörd om man är våt och kall. Se därför till att alltid ha bra utrustning och ordentliga kläder som är gjorda för vårt kalla nordiska klimat och som håller dig varm och torr.

Vart hittar jag ett stort urval jaktkläder?

Många jakt- och fiskebutiker har ett sort urval av jaktkläder. Fördelen med att gå till din lokala butik är att du får personlig service och råd om vilka kläder som passar just dina jaktbehov. Du får möjlighet att prova kläderna och det är enkelt att komma tillbaka och byta eller lämna tillbaka om de inte skulle passa. Man kan också hitta ett stort urval av jaktkläder på internet. Då har du tillgång till i stort sett alla märken och kan ofta hitta de bästa priserna. Nackdelen är att leveranstiden ibland är lite lång och att du inte kan prova kläderna innan du köper dem.

Hur ska man klä sig när man jagar?

Det stora urvalet av jaktkläder kan lätt kännas förvirrande. Men det viktigaste när man ska jaga är att jaktkläderna är sköna och att inte blir kall och blöt. Det är viktigt att kläderna lätt går att ta av om man skulle bli för varm. Ofta är man ju uppe tidigt på morgonen då det kan vara kyligt men sedan blir det ofta varmare mitt på dagen. Är det tjugo plusgrader ute kanske man bara vill ha på sig ett par tunna jaktbyxor som andas tillsammans med en tunn tröja. På vintern är det lätt att klä sig för varmt eftersom man ofta är aktiv och svettas en del under dagen. Då är det viktigt med kläder som låter huden andas och som transporterar bort fukt. Här finns kläder och tillbehör till jakt.

Kamouflagekläder

Man ska alltid tänka på vilken typ av skog man ska jaga i och hur man bäst kan smälta in i omgivningen. Att ha på sig en orange jacka är sällan ett bra alternativ eftersom du blir väldigt synlig för djuren. När man använder kamouflage så är det för att man kan komma mycket närmare djuren om man kan undgå att bli upptäckt och att det blir enklare att gömma sig. Det är också viktigt att ha jaktkläder som är tysta när man rör sig i dem och som är gjorda av material som förhindrar att jägarens egen doft sprider sig.

Black Friday blir Black Weekend

Black Friday blir Black Weekend

När slutet av året närmar sig, innebär det att årets reaperiod börjar. Denna tid på året hjälper cykelbutiker och andra handlare att ge 2017 års försäljningssiffror en skjuts framåt, samtidigt som den hjälper dem att göra sig av med årets produkter för att få utrymme på lagret för 2018 års cyklar och cykelprodukter. I år har vi samma trend att vänta oss mot slutet av november.

Skillnaden från många tidigare år är att man snarare kan kalla denna reaperiod för Black Weekend, då Black Friday på många håll har börjat smälta samman med Cyber Monday. Det innebär att rean pågår från fredagen till måndagen, över hela helgen. Årets upplaga av Black Weekend börjar i och med Black Friday den 24 november 2017. Kampanjen pågår sedan under hela helgen, fram till och med Cyber Monday den 27 november.

Cykelkraft är ett av de e-handelsföretag som tar Black Friday-rean på stort allvar. Under hela helgen kommer hela företagets utbud av cykelprodukter kunna fyndas till nedsatt pris. Om du behöver en ny cykel, nya cykelkläder och cykelskor, eller kanske något tillbehör till din cykel, gör du bäst i att hålla ögonen öppna!

Detta kan du förvänta dig av Black Friday

Olika traditionella butiker och nätbutiker har olika tillvägagångssätt för sina Black Friday-reor. Denna fredag, som är den mest händelserika shoppingdagen på året, påbörjar vissa butiker rean en minut över midnatt, natten till fredagen den 24 november.

Det behöver dock inte nödvändigtvis vara så att din favoritbutik följer detta exempel. Vissa handlare berättar om sina planer för denna rea i förväg. Du kan till exempel upptäcka att butiken har en nedräkning till Black Friday på sin hemsida eller att de postar information på sociala medier, med dagliga erbjudanden under loppet av månaden.

När Black Friday 2017 verkligen kommer igång, kan du förvänta dig att bombarderas med erbjudanden och kampanjer från alla håll och kanter. Det är lätt att känna sig frestad att göra impulsköp under denna kampanjperiod, men genom att planera lite inför rean kan du säkerställa att du bläddrar blad i kalendern efter att ha gjort stora besparingar på cyklar och cykeltillbehör.

Hitta träningsskor online

Att köpa träningsskor online innebär att man slår ihop två olika trender som finns idag och är på mode: Att köpa varor online och att träna. I den här texten berättar vi mer om vad du ska tänka på när du ska köpa skor för träning online.

Vilken träning ska du ha skorna till?

Om du ska ha träningsskorna till jympa med hopp borde du välja skor med bra stötdämpning både fram och bak, med en liten större fokus på bakre delen av foten. Skon behöver också vara stabil och stadig för att klara sidoförflyttningar, något som löparskor inte är gjorda för. En bra greppsula är en annan viktig aspekt så att man slipper halka i svettfläckar på ett intensivjympapass. Alla dessa egenskaper hos jympaskor gör dem lite stadigare och klumpigare än andra träningsskor, men det är ingenting du ska oroa dig för när du köper dem online!

Även hos cirkelfys och core här behöver skon ha en viss stötdämpning och stabilitet, men kraven är inte lika höga som på jympa utan du kan välja smidigare skor. Det här är den typ av sko som skotillverkarna online fokuserar på, så om du väljer en sko efter slumpen är chansen stor att du kommer få en träningssko gjord för cirkelfys och core. Om du tittar på skor för danspass på internet behöver du nästan inte bry dig om stötdämpningen och borde satsa på lättare, smidigare skor istället. Stadiga jympaskor blir lite otympliga och kan få dig att känna dig klumpig när du dansar, oavsett vilken dans det är!

Träning på gymmet och vilka skor du ska köpa online

Många av oss tränar på gymmet och även här är de viktigt att köpa rätt skor online. Om du håller på med styrketräning finns i princip inga krav på stötdämpning utan du kan välja vilka skor du vill. Det finns dock ett undantag: Om du kör tunga lyft med fria vikter är det bra att leta efter en sko på nätet med stadig, men inte alltför hög sula. Om du istället håller på med konditionsmaskiner på gymmet gäller andra regler: På roddmaskiner, trappmaskiner, cross­trainers och cyklar kan du köra med valfria skor. Om du däremot springer på löpbandet bör du använda löparskor. Online finns det massor av tips och råd om vilka löparskor du borde välja beroende på din form, löpning och fotens utformning.

Träning förbättrar din vardag

Idag räcker det inte med att vara flitig på gymmet utan man ska även äta hälsosamt bland mycket annat för att kunna känna sig stolt över sin livsstil. Livsstil är idag likt en marknad där man kan köpa sig till den rätta livsstilen genom att vara snabb med det nya och trendiga. I vissa fall slutar det med att personer både äter och tränar fel och på sätt som de inte tycker om bara för att hålla skenet uppe och visa upp för andra att man är duktig och hänger med i svängarna. Hitta allt om träning för bättre hälsa via starwaves.se

Trender

För personer som tränar och äter hälsosamt utan att vara intresserade av de nyaste trenderna brukar resultaten bli bättre då man utgår mer från vem man faktiskt är och vad man gillar än vad trenderna säger åt en att man ska gilla. Visst finns det massor av bra saker bland de nya trenderna som man kan lägga in i sin träning och kost, men att bara utgå från vad de glossiga och trendiga magasinen säger åt en är inte det allra bästa om man vill ha en fungerande livsstil.

Många av de gamla vanliga sätten att träna på är minst lika bra som de nya häftigare träningstrenderna och beroende av vad man själv vill ha ut av träningen så kan man utan tvekan se till att få det mesta man vill ha utan att gå på de allra dyraste gymmen med de hippaste träningspassen och de coolaste människorna. Man kan faktiskt ge sig ut på en löprunda i halvgamla byxor och en för stor tröja som man lånat av sambon även 2016. Man behöver inte ha det senaste enligt trendrapporterna för att få ut det man vill av träningen, utan det går minst lika bra att träna som ens föräldrar alltid gjort i elljusspåret eller liknande.

Idag finns det lite av en kollektiv glömska vad gäller att ta vara på vad som finns utomhus och vad utomhusträning kan göra för en då fler och fler tränar på gym istället för utomhus. Att träna ute har många fördelar så som att det är gratis, att man får frisk luft, att man slipper köa för att få använda maskinerna som finns på gymmet med mera. Det är hälsosamt att se till att få i sig så mycket frisk luft som möjligt men som sagt så har detta glömts bort lite till förmån för diskussioner vilket gym som är bäst.

Nattdykning

Att dyka kan vara en riktig häftig upplevelse som är svår att slå. Dyker man dessutom i blått vatten längs stora korallrev är upplevelsen förmodligen oförglömlig. Att dyka på natten är en annan typ av upplevelse med mer mystik och överraskningar. Att dyka nattetid är dock lite speciellt och det finns ett par saker man bör lära sig om man ska göra det. Framför allt bör man vara rädd om djurlivet och inte störa de för mycket när de sover. Även vissa säkerhetsrisker är värda att ta upp.

Hantera ficklampan rätt

Lys aldrig med ficklampan direkt in i fiskarnas ögon. Det är precis lika jobbigt för dem som om du skulle lysa din dykarkompis direkt i ögonen. Var rädd om fiskarna och respektera vattnets djurliv.

Kommunicera smart

Det är som bekant ganska svårt att prata under vattnet – ser du något intressant och vill förmedla det till din dykarvän – använd ficklampans ljus och lys i cirklar runt föremålet/djuret. Lys inte direkt på det.

Nattdykning kräver större försiktighet

Att dyka på natten kräver att man har större uppmärksamhet till sina instrument än vanligt. Ha noga koll på lufttrycket och djupet. Simma mycket långsamt för att undvika att krascha in i koraller (eller andra dykare för den delen).

Var beredd på sällskap

Var beredd på att vissa djur kan komma utnyttja ditt ljus för att hitta lättfångad mat. Exempelvis så har det hänt att vissa fiskar följer dykare på natten i syftet att attackera sovande fiskar.

Respektera djurlivet

Kan tyckas självklart, men stör inte eller peta på fiskar som sover. Vissa arter sover i en slags kokong som kamouflerar dem. Ifall en sådan art störs i sömnen kommer det troligtvis vakna i panik, simma iväg och med största sannolikhet bli ett lätt byte för andra fiskar.

Förberedd dig väl

Bege er gärna ut i grupp, planera dykningen och sätt upp ett bra läger där man kan värma sig och äta gott innan man påbörjar dykningen. Hos Outdoorexperten kan man beställa det mesta man behöver för campingen.

Välj skor som passar din löpstil

När man ska köpa löparskor är det bra att känna till vilken löpstil man har, dvs. hur man sätter ned fötterna mot marken när man springer. På så sätt kan du välja rätt skor för din löpning ur ett funktionellt perspektiv utan att riskera att ditt val påverkas alltför mycket av yttre faktorer som egentligen är av mindre betydelse, som till exempel utseende och färgen på skon. Utbudet är stort oavsett vilka faktorer man väger in och på sidor som Brandos är det enkelt att hitta rätt skor.

Besök gärna en professionell löpskobutik eller välrenommerad sportaffär och rådfråga personalen innan du köper löparskorna. De kan även hjälpa till att ta reda på hur ditt så kallade ”löpsteg” ser ut – både med och utan löparskor. Du kan till exempel ta med dina gamla löparskor och visa dem för butikspersonalen så att de kan se hur du brukar slita dina skor. När man väl vet hur man brukar sätta ned foten så vet man också vilken sorts löparsko man behöver och vad som passar bäst för just dig.

Hur vet man vad man ska välja?

När man pratar om löpstilar brukar man dela in dem i olika kategorier, nämligen supination, neutral löpstil, lätt överpronation och kraftig överpronation. Detta är uttryck som hjälper till att förstå hur foten rör sig och ta reda på om foten behöver extra stöd för att därigenom minska risken för belastningsskador i knän, hälsenor och höfter.

Här följer en enkel förklaring av de olika kategorierna för att du ska kunna känna igen din egen stil:

Supination
Detta innebär att man sätter ned foten mot marken med utsidan av hälen, och foten fortsätter sedan att vara utåtvinklad under fotrullningen fram till frånskjutet. Det finns skor speciellt utformade för ”supinerare”.

Neutral löpstil
Detta innebär att man landar på utsidan av hälen och sedan rullar fram på foten samtidigt som foten vinklas lätt inåt. Om du har ett neutralt/naturligt löpsteg bör du således välja neutrala löpskor.

Lätt till måttlig överpronation
Om man överpronerar innebär det att foten vinklas lite mer inåt efter att du landat på utsidan av hälen. Om du tillhör denna kategori behöver du löparskor med ett lätt pronationsstöd.

Kraftig överpronation
Detta innebär att fotens naturliga pronationsrörelser är så pass forcerade att foten vinklas för mycket. I detta fall behövs löparskor med ett kraftigt pronationsstöd för att du inte ska belasta hälsenor, knän och höfter.

När du väl känner till detta kan du tryggt och säkert rådfråga personalen så att ni gemensamt kan hitta rätt sko för dina behov. Lycka till!