När man ska köpa löparskor är det bra att känna till vilken löpstil man har, dvs. hur man sätter ned fötterna mot marken när man springer. På så sätt kan du välja rätt skor för din löpning ur ett funktionellt perspektiv utan att riskera att ditt val påverkas alltför mycket av yttre faktorer som egentligen är av mindre betydelse, som till exempel utseende och färgen på skon. Utbudet är stort oavsett vilka faktorer man väger in och på sidor som Brandos är det enkelt att hitta rätt skor.

Besök gärna en professionell löpskobutik eller välrenommerad sportaffär och rådfråga personalen innan du köper löparskorna. De kan även hjälpa till att ta reda på hur ditt så kallade ”löpsteg” ser ut – både med och utan löparskor. Du kan till exempel ta med dina gamla löparskor och visa dem för butikspersonalen så att de kan se hur du brukar slita dina skor. När man väl vet hur man brukar sätta ned foten så vet man också vilken sorts löparsko man behöver och vad som passar bäst för just dig.

Hur vet man vad man ska välja?

När man pratar om löpstilar brukar man dela in dem i olika kategorier, nämligen supination, neutral löpstil, lätt överpronation och kraftig överpronation. Detta är uttryck som hjälper till att förstå hur foten rör sig och ta reda på om foten behöver extra stöd för att därigenom minska risken för belastningsskador i knän, hälsenor och höfter.

Här följer en enkel förklaring av de olika kategorierna för att du ska kunna känna igen din egen stil:

Supination
Detta innebär att man sätter ned foten mot marken med utsidan av hälen, och foten fortsätter sedan att vara utåtvinklad under fotrullningen fram till frånskjutet. Det finns skor speciellt utformade för ”supinerare”.

Neutral löpstil
Detta innebär att man landar på utsidan av hälen och sedan rullar fram på foten samtidigt som foten vinklas lätt inåt. Om du har ett neutralt/naturligt löpsteg bör du således välja neutrala löpskor.

Lätt till måttlig överpronation
Om man överpronerar innebär det att foten vinklas lite mer inåt efter att du landat på utsidan av hälen. Om du tillhör denna kategori behöver du löparskor med ett lätt pronationsstöd.

Kraftig överpronation
Detta innebär att fotens naturliga pronationsrörelser är så pass forcerade att foten vinklas för mycket. I detta fall behövs löparskor med ett kraftigt pronationsstöd för att du inte ska belasta hälsenor, knän och höfter.

När du väl känner till detta kan du tryggt och säkert rådfråga personalen så att ni gemensamt kan hitta rätt sko för dina behov. Lycka till!

Välj skor som passar din löpstil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *