När man skall börja cykla med barn, är det viktigt att man känner sig trygg. Därför är det ofta en bra idé att investera i en cykelsits som håller måttet. Många av de äldre varianterna fyller ännu funktionen. Samtidigt har det skett en hel del vad gäller säkerhet och funktionalitet. Dagens cykelsitsar för barn är säkra och testade. I kombination med en bra cykel får man utmärkt säkerhet. Ett av de val man ställs inför när man skall välja cykelsits är om man vill ha en traditionell cykelsits som monteras bak på cykeln, eller om man hellre vill ha en frontmonterad cykelsits. Det finns en rad skillnader mellan dessa, även om säkerhetsaspekten är densamma oavsett vad man väljer.

Att ha en frontmonterad cykelsits innebär att man delar barnets utsikt. Det kan göra cyklingen roligare och man har samtidigt full uppsikt över barnet. I och med att man är nära varandra kan detta också upplevas tryggare för barn såväl som för den vuxne. Någonting man kan ha med sig i tankarna när man tittar på cykelsits är att dessa ofta klarar en något mindre maxvikt. Vill man ha en cykelsits som är mer robust och som kan bära mer vikt, kan man titta på traditionella alternativ istället.

Från vilken ålder?

Någonting som hela tiden diskuteras är hur snabbt man kan börja använda sig av en frontmonterad cykelsits. Faktum är att det inte finns någon satt gräns för detta. Viktigast är att barnet kan sitta själv och att det har en balans. Ofta är detta någonstans omkring 9 månaders ålder. Tänk dock på att utvecklingen sker olika för varje barn och att man får känna sig för. Vill man börja cykla tidigare med sina barn kan man titta på en cykelvagn som ett alternativ till cykelsitsen. Vissa av de frontmonterade cykelsitsar som finns tillgängliga, går också att använda relativt tidigt.

Som alltid när man skall cykla är det viktigt att man har noga koll på sin utrustning. Det innebär att reflexer, bromsar och ringklocka skall kontrolleras ordentligt. Att gå igenom cykelns funktion är ett billigt och bra sätt att säkerställa att det inte kommer jobbiga överraskningar under turen.

Frontmonterad cykelsits för de minsta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *