Att dyka kan vara en riktig häftig upplevelse som är svår att slå. Dyker man dessutom i blått vatten längs stora korallrev är upplevelsen förmodligen oförglömlig. Att dyka på natten är en annan typ av upplevelse med mer mystik och överraskningar. Att dyka nattetid är dock lite speciellt och det finns ett par saker man bör lära sig om man ska göra det. Framför allt bör man vara rädd om djurlivet och inte störa de för mycket när de sover. Även vissa säkerhetsrisker är värda att ta upp.

Hantera ficklampan rätt

Lys aldrig med ficklampan direkt in i fiskarnas ögon. Det är precis lika jobbigt för dem som om du skulle lysa din dykarkompis direkt i ögonen. Var rädd om fiskarna och respektera vattnets djurliv.

Kommunicera smart

Det är som bekant ganska svårt att prata under vattnet – ser du något intressant och vill förmedla det till din dykarvän – använd ficklampans ljus och lys i cirklar runt föremålet/djuret. Lys inte direkt på det.

Nattdykning kräver större försiktighet

Att dyka på natten kräver att man har större uppmärksamhet till sina instrument än vanligt. Ha noga koll på lufttrycket och djupet. Simma mycket långsamt för att undvika att krascha in i koraller (eller andra dykare för den delen).

Var beredd på sällskap

Var beredd på att vissa djur kan komma utnyttja ditt ljus för att hitta lättfångad mat. Exempelvis så har det hänt att vissa fiskar följer dykare på natten i syftet att attackera sovande fiskar.

Respektera djurlivet

Kan tyckas självklart, men stör inte eller peta på fiskar som sover. Vissa arter sover i en slags kokong som kamouflerar dem. Ifall en sådan art störs i sömnen kommer det troligtvis vakna i panik, simma iväg och med största sannolikhet bli ett lätt byte för andra fiskar.

Förberedd dig väl

Bege er gärna ut i grupp, planera dykningen och sätt upp ett bra läger där man kan värma sig och äta gott innan man påbörjar dykningen. Hos Outdoorexperten kan man beställa det mesta man behöver för campingen.

Nattdykning
Märkt på:    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *